< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Julianaschool en Emmaschool, Voorburg

5080-01 Julianaschool en Emmaschool, Voorburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging is vermoedelijk de opvolger van de Vereeniging voor christelijk-nationaal schoolonderwijs te Voorburg, die stamde uit 1880. De vereniging vormde het schoolbestuur van (onder andere) de christelijke lagere Julianaschool en de Emmaschool.
De Julianaschool is in 1925 gebouwd aan de Sevenbergestraat. De Emmaschool begon in augustus 1930 in een tijdelijk gebouw aan het Oosteinde 239. In augustus 1932 is een nieuw schoolgebouw aan de Vijverhof geopend.
Het archief is voor 2002 aan de gemeente Voorburg overgedragen. De archieven met toegangsnrs. 5078-5081, 5100 en 5110 zijn verwant met elkaar.

Kenmerken

Datering:
1924-1960
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met de Bijbel: Julianaschool en Emmaschool, Voorburg
Omvang in m¹:
0,125
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
N.N.
Openbaarheid:
Geheel openbaar