< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Gereformeerde Kerk van Voorburg

6006-01 Gereformeerde Kerk van Voorburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De doleantie in Voorburg had plaats in 1888. Reeds in 1887 vergaderden een aantal leden van de hervormde gemeente apart in een zaaltje van het gebouw Bleyenburg aan het Westeinde te Voorburg. De geschiedenis van de gereformeerde kerk begint dus ook in deze jaren aangezien de afscheiding van 1834 in Voorburg geen kerkelijke gevolgen had gehad. De Kroniek van Voorburg (uitgave van de Historische vereniging Voorburg) bevat een katern dat handelt over de kerken. Daarin is de geschiedenis van de gereformeerde kerk van beschreven. Een meer uitgebreide beschrijving van de doleantie in Voorburg is te vinden in een scriptie van M.C. Kingmans in dit archief (6.1.2.2.).
Helaas moet gezegd worden dat het archief van de kerk niet systematisch bewaard is gebleven. Dit had vooral te maken met het feit dat daarvoor nooit regels zijn gesteld door de kerkenraad. Door de jaren heen werd het door verschillende personen op verschillende plaatsen opgeborgen. Een ordening volgens duidelijke regels is niet aangebracht.
In het najaar van 1994 stelde de Kerkenraad Algemene Zaken een commissie in met de opdracht het kerkelijk archief te ordenen. deze commissie bestond uit de heren J. Atsma, J.M. Eilander, J.H. Jacobse en P.H. Tilbusscher. Toen de commissie aan haar werk begon bleek er een groot aantal dossiers aanwezig te zijn waarin weinig orde was te vinden. Er waren veel overbodige stukken bewaard, daarentegen ontbraken andere, wél belangrijke stukken. Sommige delen waren chronologisch, andere alfabetisch en nog andere geheel zonder enig systeem opgeborgen.
Het systeem dat de archiefcommissie heeft gebruikt om het archief op orde te brengen is in principe dat wat door de landelijke kerkelijk organen wordt aanbevolen. Door omstandigheden, bij de rubriek "toelichting" nader beschreven, heeft de commissie echter een aantal aanpassingen moeten maken, die naar zij aanneemt de bruikbaarheid niet zullen aantasten.
Voor een aantal onderdelen, met name de archieven van de verschillende commissies en de gedeponeerde archieven, heeft de archiefcommissie bij herhaling een oproep in het Voorburgs Kerkblad gedaan. Daarop is door verschillende mensen gereageerd. Helaas ontbreken toch nog belangrijke delen. (zie de rubriek "beschrijving")
Eind 1996 is de archiefcommissie gereed gekomen met het archiefdeel van 1888 tot 1979. De volgende tien-jaar-periode zal daarna worden behandeld. Het gereedgekomen deel wordt ondergebracht in de archiefbewaarplaats van de gemeente Voorburg. Het is daar met toestemming van een door de Kerkenraad Algemene Zaken aan te wijzen kerkelijk archivaris in te zien.
Vanaf 2015 berusten de archieven in de depots van het Haags Gemeentearchief.

Kenmerken

Datering:
1886-1979 (1993)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Gereformeerde Kerk van Voorburg
Omvang in m¹:
11
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
J. Atsma, J.M. Eilander, J.H. Jacobse en P.H. Tilbusscher (1996)
Bewerker:
M. Mellema
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):