< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Christelijk College De Populier

1415-01 Christelijk College De Populier

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1912 werd in Den Haag de Eerste Christelijke Hogere BurgerSchool (HBS) opgericht voor jongens en meisjes. Aanvankelijk betrof het twee klassen van samen circa 35 leerlingen, die onderwijs kregen in een woonhuis aan de 1e Sweelinckstraat 53. Iets later werden aan de school toegevoegd de panden met de huisnummers 51 ("2e gebouw") en 49 ("3e gebouw"), voordat de school in oktober 1925 met 365 leerlingen verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Populierstraat 109. Daar groeide het aantal leerlingen uit tot meer dan 500 (1952). De naam werd veranderd in achtereenvolgens: Christelijk Lyceum (1e Chr. H.B.S.) 'Populierstraat', Christelijk Lyceum De Populier (1955), Christelijke Scholengemeenschap 'De Populier' (circa 1968). En vanaf circa 1975 komt in de stukken voor de naam Christelijk College De Populier, die vooral vanaf 1993 werd gevoerd.



Op het adres Populierstraat 109 was ook gevestigd de Vereeniging voor Christelijk Middelbaar Onderwijs te 's-Gravenhage. Die naam werd in 1938 uitgebreid tot: Vereeniging voor Christelijk Middelbaar en (Voorbereidend) Hooger Onderwijs te 's-Gravenhage. Sinds circa 1968 luidde de naam: Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs.



Vanaf september 1925 werd er samengewerkt met de 2e Christelijke H.B.S. op het adres Bezuidenhout 40, waar alleen lessen wiskunde en natuurkunde werden gegeven ("uitsluitend afd. B"). Die school werd later omgedoopt tot Zandvlietcollege. Vanaf 1942 kregen alle leerlingen van De Populier op dat adres les, omdat het schoolgebouw aan de Populierstraat door het Duitse leger was gevorderd.



Uit De Populier ontstond in 1952 de Christelijke HBS, later genaamd de Christelijke Hogereburgerschool Overvoorde (Westhovenplein 21).
Vanaf 1957 groeide een dependance van De Populier uit tot de Christelijke HBS Waldeck, die later de naam kreeg Christelijke Scholengemeenschap Groen van Prinsterercollege (Groen van Prinstererlaan 274). De leerlingenkaarten uit 1955-1968 van die school, zijn bij het archief van De Populier aangetroffen en staan aan het einde van de lijst beschreven als gedeponeerd archief.



De Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs beheerde de vier bovengenoemde scholen, die bestempeld werden als 'zusterscholen' en dat is vermoedelijk de reden waarom er in zoveel stukken van het archief van De Populier naar die scholen wordt verwezen en dat archiefstukken van die scholen in het archief van De Populier terecht zijn gekomen.



Vanaf 1955 werd het onderwijs ook verzorgd op het niveau gymnasium, zodat het maximale aantal cursusjaren werd uitgebreid van vijf naar zes. Na de invoering van de Mammoetwet (1968) werd De Populier een school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium, en werd deze omgezet in een scholengemeenschap, evenals de andere drie scholen die onder het beheer vielen van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs. Er werd zelfs overwogen om de scholen met elkaar te laten fuseren. De afdeling mavo werd in 2014 ondergebracht in het Christelijk College De Populier Mavo aan de Resedastraat 50, en daarna in de Dunklerstraat 7 (2018).
Na een voorselectie werd in 2010 8 meter archief in bewaring gegeven uit de periode 1912-circa 1990. Vermoedelijk werd iets daarna het materiaal tot circa 13 meter aangevuld met stukken tot en met het jaar 2007. In 2018-2019 werd het archief geordend en beschreven. Vooral dubbele exemplaren werden aangemerkt als voor vernietiging vatbaar. Na bewerking en herverpakking bedraagt het archief 9,63 m.



Het archief is openbaar, met uitzondering van de stukken betreffende leerlingen die korter dan 100 jaar geleden zijn geboren. Daarbij valt vooral te denken aan de leerlingenkaarten (inv. 180-256 en 560-590). Die stukken zijn alleen raadpleegbaar na schriftelijke toestemming van de gemeentearchivaris.



Den Haag, 18 juli 2019, aangevuld 16 oktober 2020



Rick F.E.D. Hartmann
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1912-1999 (2007)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het Christelijk College De Populier, eerder Eerste Christelijke HBS in Den Haag
Omvang in m¹:
9,625
Auteur:
Rick F.E.D. Hartmann
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):