< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Automobielbedrijf G.J. van der Wansem

1316-01 Automobielbedrijf G.J. van der Wansem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
G.J. van der Wansem en M.C.A. van der Wansem-van Os startten omstreeks 1911 in de Nieuwe Schoolstraat zijn automobielbedrijf. Hij was alleenvertegenwoordiger in Nederland van het prestigieuze Belgische automerk Minerva. De wagens werden onder meer aan het Koninklijk Huis geleverd. In 1927 verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand aan de Van Hoornbeekstraat in het Statenkwartier. In 1950 vond de laatste verhuizing plaats naar de Loosduinseweg. Het automobielbedrijf heeft tot 1963 bestaan.
In 1937 ging de Belgische Minerva-fabriek failliet. De laatste chassis werd in dat jaar afgeleverd. G.J. van der Wansem heeft toen al zijn klanten persoonlijk bezocht. Hij werd vervolgens dealer voor de Amerikaanse wagen Packard, een auto die vergelijkbaar is met de Minerva. Het automobielbedrijf leverde ook andere wagens: de REO (een Amerikaanse auto met een automatische versnellingsbak), de Wolseley (een Engelse hoge middenklasser), de Austin en de BMW.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1900) 1911-1962 (2002)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van automobielbedrijf G.J. van der Wansem
Omvang in m¹:
0,875
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Bewerker:
T.M.M. Miedema
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.