< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Johan Wagenaarstichting
1270-01 Johan Wagenaarstichting
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 18 augustus 1947 besloten Burgemeester en Wethouders tot het instellen van de Jan Campertstichting voor bijzondere prestaties op het gebied van de letterkunde. Burgemeester en Wethouders stelden voor om een soortgelijke stichting in te stellen op het gebied van de toonkunst. Als naam van de stichting werd aan de componist Johan Wagenaar gedacht, daar hij van 1919 tot 1937 directeur van het Koninklijk Conservatorium en een centrale figuur in het Haagse muziekleven was geweest. Op 1 december 1947 besloot de gemeenteraad tot het instellen van de Johan Wagenaarstichting (Bijlage no. 523). Het doel van de stichting was het bevorderen van de Nederlandse scheppende toonkunst. Dit doel trachtte men te bereiken door het verstrekken van opdrachten, het uitschrijven van prijsvragen en het verstrekken van financiële steun ten behoeve van Nederlandse componisten.
Volgens de op 15 november 1979 opnieuw vastgestelde statuten heeft de stichting tot doel de bevordering van de Nederlandse scheppende toonkunst, het bevorderen van het Nederlandse muziekleven in het algemeen en van het muziekleven te 's-Gravenhage in het bijzonder.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1947-1994
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Johan Wagenaarstichting
Omvang in m¹:
0,75
Auteur:
R.A.M. Vernooij
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):