< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Raad voor Sport en Recreatie Gemeente Den Haag

0998-01 Raad voor Sport en Recreatie Gemeente Den Haag

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 6 november 1967 besloot de gemeenteraad (Bijlage no. 491) in beginsel tot het instellen van de Adviesraad voor Ontspanning en Sport; dit naar aanleiding van het opheffen van de Haagse Stichting voor Lichamelijke Opvoeding en de Stichting Centraal Badbeheer. Na de regeling van een aantal benoemingen was 1 november 1968 de officiële start van de Raad.
Op 29 oktober 1973 besloot de gemeenteraad (Bijlage no. 416) tot de omvorming van de Adviesraad tot de Adviesraad voor Sport en Recreatie per 1 januari 1974.
De gemeenteraad besloot op 27 februari 1978 (Bijlage no. 95) over te gaan tot het vaststellen van de "Verordening Haagse Raad voor Sport en Recreatie" en daarmede - gerekend te zijn ingegaan 1 januari 1978 - het orgaan om te dopen in Haagse Raad voor Sport en Recreatie.
De Haagse Raad voor Sport en Recreatie heeft tot taak de belangen te behartigen van de Haagse sport en recreatie, alsmede het bevorderen van een doelmatig sport- en recreatiebeleid binnen de gemeente 's-Gravenhage.
Hij voert deze taak uit door
- het geven van adviezen aan het gemeentebestuur, zowel op verzoek als uit eigen beweging;
- het totstandbrengen en onderhouden van contacten met organisaties en instellingen op het gebied van sport en/of recreatie, waaronder begrepen de in het Gewest 's-Gravenhage gevestigde gemeentelijke sport- en/of recreatieraden;
- het bevorderen van samenwerking tussen deze organisaties en instellingen en het desgewenst aan gen geven van adviezen;
- bemiddeling in geschillen tussen de in 's-Gravenhage werkzame sport- en recreatieorganisaties;
- het geven van voorlichting, onder meer door het uitgeven van een informatiebulletin;
- uit zijn midden secties te formeren waaraan in het bijzonder op hun aandachtsgebied betrekking hebbende zaken betreffende sport en recreatie ter behandeling worden voorgelegd;
- het toepassen van andere middelen of het treffen van andere maatregelen, welke naar zijn oordeel aan het verwezenlijken van de taak kunnen bijdragen.
Leden en plaatsvervangende leden van de raad kunnen zijn vertegenwoordigers van in de gemeente 's-Gravenhage beoefende takken van sport, aan te wijzen door de desbetreffende plaatselijke c.q. regionale geledingen van de desbetreffende sportbonden alsmede vertegenwoordigers van organisaties en/of instellingen, welke in verband met hun activiteiten op het gebied van sport en recreatie in de gemeente 's-Gravenhage werkzaam zijn. Burgemeester en wethouders benoemen de leden en hun plaatsvervangers, gehoord de betrokken vaste Raadscommissie van advies en bijstand. De zittingsduur van leden en plaatsvervangende leden bedraagt vier jaar.
Sedert 1 februari 1975 beschikte de Raad over een eigen bureau. Nadat enige jaren achtereen uitbreiding van het aantal bureaumedewerkers had plaatsgevonden, sloegen op 1 januari 1993 de gemeentelijke bezuinigingen toe door inkrimping van het personeelsbestand van 5,5 tot 3,5 medewerker. Daarmede verdwenen de consulenten. Deze bezuinigingen bleken slechts een voorloper te zijn van opheffing van de Raad per 1 januari 1997. Het motief van de opheffing was een realiseerbare besparing van ruim fl. 500.000.
De Raad hield laatstelijk kantoor op het adres Mr. P. Droogleever Fortuynweg 26. Daar werd in januari 1997 het archief aangetroffen. Bepaalde stukken zijn ter beschikking gesteld aan instellingen die taken van de Raad hebben overgenomen. Stukken die geen waarde meer hadden zijn vernietigd. De overige stukken zijn beschreven in de volgende plaatsingslijst.
Het archief omvat 2,12 m' en is geheel openbaar.

Kenmerken

Datering:
1969-1996
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Raad voor Sport en Recreatie
Omvang in m¹:
2,125
Auteur:
C.F. Fijma
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Categorie:
Archiefvormer(s):