< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Raadscommissie voor Onderwijs en Emancipatie gemeente Den Haag

0880-01 Raadscommissie voor Onderwijs en Emancipatie gemeente Den Haag

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Met de Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1883 no. 553 (raadsbesluit van 6 maart 1883; in werking getreden met ingang van 1 april 1883) werd de raadscommissie van het Gemeenteonderwijs ingesteld. De werkkring van de raadscommissie bestond toen in het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in: 1. De regeling en het bestuur van het gemeentelijke bewaarschool- of voorbereidingsonderwijs en het gemeentelijk lager en middelbaar onderwijs, met uitzondering van aanneming, bevordering en ontslag van leerlingen; 2. Hunne bemoeiingen ten opzichte van het gemeentegymnasium.
Met de Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1911 no. 7 (raadsbesluit van 22 mei 1911; in werking getreden met ingang van 1 juli 1911, bijlage no. 955 van 1907) bestond de werkkring van de raadscommissie in het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in: 1. De regeling en het bestuur van het gemeentelijk bewaarschool- of voorbereidingsonderwijs en van het gemeentelijk lager en middelbaar onderwijs; 2. De bemoeiingen van dat college ten aanzien van het voorbereidend hoger onderwijs.
In 1926 achtten Burgemeester en Wethouders het wenselijk de naam van de raadscommissie te wijzigen en verschillende bepalingen te wijzigen, ten einde de bestaande verordening Vaste Raadscommissies (no. 7 van 1911) te doen aansluiten bij later vastgestelde regelingen en verordeningen. Met de nieuwe Verordening vaste Raadscommissie Verzameling 1926 no. 10 (raadsbesluit van 16 augustus 1926; in werking getreden met ingang van 1 september 1926, bijlage no. 605) werd de naam van de raadscommissie van het Gemeenteonderwijs gewijzigd in de raadscommissie voor het Onderwijs. De werkkring bestond toen in het bijstaan van Burgemeester en Wethouders in de bemoeiingen met betrekking tot: 1. Het onderwijs; 2. De jeugdverzorging; 3. De volksontwikkeling.
Met de nieuwe Verordening vaste Raadscommissies Verzameling 1967 no.1 (raadsbesluit van 16 januari 1967; in werking getreden op 30 januari 1967, bijlage no. 607 van 1966) bestond de werkkring van de raadscommissie voor het Onderwijs in het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende onderwijs, jeugdzaken en volksontwikkeling; 2. Bij het beheer van de Gemeentelijke School- en Kindertuinen.
Met de wijziging van de Verordening (raadsbesluit van 13 juni 1969, bijlage no. 295) werd de raadscommissie voor Jeugdzaken en Volksontwikkeling ingesteld, met als werkkring het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van aangelegenheden betreffende de jeugdzaken en volksontwikkeling. Hierdoor werd de werkkring van raadscommissie voor het Onderwijs gewijzigd in het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende het onderwijs; 2. Bij het beheer van de Gemeentelijke School- en Kindertuinen.
Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies (raadsbesluit van 14 september 1970, bijlage no. 464) bestond de werkkring van de raadscommissie in het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende het onderwijs; 2. Bij het beheer van de Gemeentelijke School- en Kindertuinen en het Gemeente-Bureau voor Beroepskeuze.
In 1971 werd met de Verordening Openbaarheid Commissievergaderingen het beginsel van openbaarheid van vergaderingen van vaste raadscommissies ingevoerd. (Verzameling 1971 no. 4, raadsbesluit van 22 maart 1971; in werking getreden met ingang van 1 april 1971, bijlage no. 158).
Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies (raadsbesluit van 7 januari 1974, bijlage no. 509 van 1973) werd dit met de opneming van nieuw artikel vastgelegd.
Met de wijziging van de Verordening vaste Raadscommissies (raadsbesluit van 12 mei 1986, bijlage no. 197) werd de werkkring van de raadscommissie gewijzigd in het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende het onderwijs en het stedelijk educatief netwerk; 2. Het beheer van de Dienst Openbare Bibliotheek `s-Gravenhage.
Met de wijziging van de Verordening Vaste Raadscommissies (raadsbesluit van 14 september 1989, bijlage no. 295) werd de werkkring van de raadscommissie gewijzigd in het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende het onderwijs, de volwasseneneducatie, de openbare bibliotheken en het stedelijk educatief netwerk; 2. Het beheer van de Dienst Openbare Bibliotheek.
Met de wijziging van de Verordening (raadsbesluit van 3 mei 1990, bijlage no. 153) werd de raadscommissie voor het Onderwijs samengevoegd met de raadscommissie voor Emancipatie tot de nieuwe raadscommissie voor Onderwijs en Emancipatie. De werkkring van de raadscommissie bestond toen uit het adviseren en bijstaan van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van: 1. Aangelegenheden betreffende het onderwijs; 2. De volwasseneneducatie; 3. De openbare bibliotheken; 4. Het stedelijk educatief netwerk; 5. Emancipatiezaken (waaronder het gemeentelijk facetbeleid en het beleid met betrekking tot stimulering van activiteiten gericht op voorzieningen en subsidies); 6. De kinderopvang.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1894-1994
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Raadscommissie van bijstand in het beheer van het Gemeenteonderwijs, sinds 1926 voor het Onderwijs, sinds 1990 voor Onderwijs en Emancipatie
Omvang in m¹:
0,75
Auteur:
R.A.M. Vernooij (2004)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.