< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Overleggroep Centrum-Zuid en het Buurtoverleg Het Oude Centrum

0814-01 Overleggroep Centrum-Zuid en het Buurtoverleg Het Oude Centrum

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de zomer van 1974 kwamen bewoners uit het Oude Centrum (stadsgebied omgrensd door de Prinsegracht, Grote Markt, Grote Marktstraat, Spui, Bierkade, Dunne Bierkade, Zuidwal en Buitenom) in verzet tegen gemeentelijke plannen voor de aanleg van een grote verkeersader, de Dwarsweg, door het centrum. Op 22 augustus 1974 werd de buurtgroep 'Dwarsweg Ho!' opgericht tijdens een samenkomst in het café De Paas. Zoals wel in meer Haagse wijken in deze periode, ontstond zo een permanent orgaan van buurtbewoners, dat zich in de loop der jaren met wisselende intensiteit bezig hield met allerlei aspecten van het leefklimaat in hun wijk. In 1976 vond aansluiting bij de in 1970 opgerichte Overleggroep Centrum-Zuid plaats. Naar de geest van die jaren werd veel aandacht besteed aan het oplossen van meningsverschillen over de organisatie van dat buurtbewonersoverleg. Daarbij stonden de meer radicale actievoerders en de meer gematigde voorstanders van samenwerking met het gemeentebestuur nog al eens tegenover elkaar. Na een twee jaar voortslepende besluiteloosheid over de organisatievorm werd begin 1979 de Stichting Het Oude Centrum opgericht. Uit een ativiteitenlijst uit 1982 blijkt, hoe intensief het buurtoverleg zich met allerlei aspecten van stadsontwikkeling, verkeersveiligheid, huisvestingszaken en het economische leven van de wijk bezighield. Een kerngroep, zelden meer dan twintig mensen, had een betrekkelijk intensief contact met een achterban van zelden meer dan honderd bewoners. Daarbij veranderde die groep voortdurend van samenstelling. Dat leidde tot een moeizaam werkende 'buurtvertegenwoordiging'. Toch was deze buurtvertegenwoordiging stevig in de gemeenschap van ruim 3000 Oude Centrum-bewoners geworteld. Een onderzoek halverwege de jaren '80 toonde aan, dat vergeleken met gemeentebestuur en politieke partijen de buurtorganisaties in Den Haag beduidend meer vertrouwen van de bevolking genoten.
Dat maakt duidelijk, dat hoewel formele banden afwezig waren, deze bewonersorganisatie en haar archiefbescheiden in belangrijke mate de recente buurtgeschiedenis belichamen.

In 1990 werd door het Buurtoverleg 'Het Oude Centrum' het archief van dit orgaan en van de 'Overleggroep Centrum-Zuid', over de jaren 1970-1985 (1987) bij het Gemeentearchief in bewaring gegeven. De omvang vóór selectie van de stukken bedroeg 4 m'. Van het archief werd 1,4 m' vernietigd. Dit betrof stukken, die niet voor blijvende bewaring in aanmerking kwamen. Een groot deel van het te bewaren archief bestaat uit series vergaderstukken. Daarnaast waren er 'onderwerpmappen' ondermeer betrekking hebbende op stadsvernieuwing en verkeersvraagstukken. De indelingssystematiek van de plaatsingslijst is hierop gebaseerd.

Kenmerken

Datering:
1970-1985 (1991)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Overleggroep Centrum-Zuid en het Buurtoverleg Het Oude Centrum
Omvang in m¹:
4,25
Auteur:
F.F.J.M. Geraedts
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.