< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Haagsche Ballon Club

0754-01 Haagsche Ballon Club

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Haagsche Ballon Club (H.B.C.) werd in 1936 opgericht door J. Boesman. Ze ontwikkelde allerlei activiteiten om de bekendheid van de ballonsport te vergroten zoals lezingen, tentoonstellingen en cursussen in weerkunde en ballonvaart. Er werden reizen naar het buitenland georganiseerd waarbij men deel kon nemen aan ballonwedstrijden en -vaarten. Met de start van een eigen opleiding tot ballon-commandant werd het mogelijk om in Nederland het brevet te behalen. Vanaf 1938, met uitzondering van de oorlogsjaren, had de H.B.C. de beschikking over een of meerdere ballonnen waarmee zowel in Nederland als daarbuiten vaarten werden gemaakt. De H.B.C. nam deel aan vele internationale wedstrijden en kampioenschappen en organiseerde de jaarlijkse Internationale Ballon Races om de 'Coupe Andries Blitz' (1947-1957) en de Races om de 'Trophée du Ballon Libre' (na 1957). Regelmatig werden bijeenkomsten gehouden ter gelegenheid van jaarvergaderingen, jubilea of het installateren van nieuwe ballonvaarders. Het was gebruikelijk dat nieuwelingen een doopceremonie ondergingen, die door de schrijver Godfried Bomans van een passende tekst was voorzien. De drijvende kracht achter de H.B.C. waren J. Boesman, voorzitter tot zijn overlijden in 1976 en zijn vrouw Nini die hem als voorzitter opvolgde. Zij legden vele internationale contacten en verwierven een aanzienlijke positie in de ballonwereld.
Archief en inventarisatie

Het archief werd in 1987 aan het Haags Gemeentearchief in bewaring gegeven. Het vertoont enigszins het karakter van een persoonlijk archief, hetgeen mede toe te schrijven is aan het feit dat de correspondentie voor het grootste deel werd gevoerd door J. Boesman en zijn echtgenote. Er is vermenging opgetreden met correspondentie van de Stichting Wetenschappelijk en Sportieve Organisatie van de Internationale Ballonvaart, de Luchtvaart Historische Vereniging en het Nederlands Luchtvaart Museum, die alle onder het voorzitterschap van J. Boesman stonden. Omdat niet altijd duidelijk is in welke hoedanigheid hij handelde zijn de verschillende correspondenties niet goed te scheiden. Een groot deel van het archief wordt gevormd door krantenknipsels, waarin naast de activiteiten van de H.B.C. de persoonlijke interessen van de heer Boesman (luchtvaart in het algemeen, ballonvaart, lucht- en ballonpost) tot uitdrukking komen.

In meervoud voorkomende bescheiden en enige algemene luchtvaartdocumentatie werden als niet voor blijvende bewaring in aanmerking komende stukken afgezonderd ter vernietiging. Na herverpakking resteert 4.5 meter archief.

Kenmerken

Datering:
1935-1983
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Haagsche Ballon Club
Omvang in m¹:
4,5
Auteur:
M. Lansink
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Categorie:
Archiefvormer(s):