< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Secretaris als ontvanger van impost op trouwen en begraven

0321-01 Secretaris als ontvanger van impost op trouwen en begraven

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op grond van een ordonnantie van de Staten van Holland van 26-10-1695 moest impost (belasting) worden betaald bij trouwen en begraven. Afhankelijk van inkomen, vermogen of het bekleden van een ambt werd men aangeslagen in klassen van 10, 15, 6 of 3 gulden. Onvermogenden betaalden niets 'pro Deo'. De belasting verviel met ingang van 1806 bij de invoering van een landelijk belastingstelsel. De administratie werd gedaan door de stadsecretaris.
De verantwoording van de ontvangen gelden is te vinden in het archief van de secretaris als ontvanger van het recht op de collaterale successie enz. (bnr. 0320-01). De namen van de aangegeven overleden zijn opgenomen in de centrale index op de doop-, trouw- en begraafboeken.
De registers maakten onderdeel uit van het archief van de stad. Ingevolge K.B. van 31-5-1929 (S 269) moesten zij als onderdeel van de zogenaamde gaarderarchieven die gegevens over trouwen of sterven bevatten, worden overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief. De registers gingen op 18-10-1930 in eigendom over aan het Rijk. Op dezelfde datum werden ze in bewaring gegeven aan het Gemeentearchief, zodat er geen verhuizing plaats vond. De verzameling was jarenlang bekend onder de afkorting OITB: Ontvanger van de Impost op Trouwen en Begraven.
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1695-1808
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de secretaris als ontvanger van de impost op het trouwen en begraven voor de gemeente 's-Gravenhage
Omvang in m¹:
2
Auteur:
Ronald Grootveld
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Categorie: