< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Vereniging Haagse Volksspeelterreinen

0039-01 Vereniging Haagse Volksspeelterreinen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Omstreeks 1905 werd in Den Haag door mevrouw Beukema-Toe Water de publieke aandacht gevestigd op het gebrek aan terreinen voor openluchtspel waarin de sportbonden slechts gedeeltelijk voorzagen. De 16e januari 1905 wendde zich de Heer F.J. van Paasschen, directeur van de 'Avondpost' tot de gemeenteraad met een rekest met 22002 handtekeningen. Dit rekest werd de 21e januari gevolgd door een tweede met 605 handtekeningen, terwijl verschillende verenigingen verzoekschriften richtten aan de gemeenteraad om terreinen voor openluchtspel voor on- en minvermogenden open te stellen. Zo werd op 24 juli 1905 de Vereniging Haagsche Volksspeelterreinen opgericht met als doel het openluchtspel te bevorderen tot lichamelijke ontwikkeling van on- en minvermogenden van alle gezindten te 's-Gravenhage.
Men kon hiervan lid worden rato van minstens f 1,50 per jaar; donateurs verbonden zich tot een gift ineens van f 25- of tot een jaarlijkse bijdrage van f 10-. Zij hadden dezelfde rechten als de leden. Al bij de oprichting werd de vereniging door belangrijke giften van de koninklijke familie gesteund en op 25 juli 1908 kon het, eerste terrein, dat aan de Gaslaan, in gebruik genomen worden. Dit terrein werd zo intensief gebruikt dat in 1912 zich de dringende behoefte aan meer terreinen deed gevoelen. Ook het gemeentebestuur steunde het werk van de vereniging en gaf een subsidie van f 1000-.
In 1923 waren in gebruik terreinen aan de Gaslaan, de Beyersstraat, de Berkenbosch-Blokstraat en de Scholstraat. Circa 200.000 kinderen maakten hiervan gebruik. Ook klassen van de lagere scholen konden onder leiding en toezicht van hun onderwijzers hier spelen.
De terreinen waren geopend van 1 april tot 1 oktober en stonden onder toezicht van directeuren, hoofdleiders, leiders en hulpleiders, terwijl de bewaking toevertrouwd was aan terreinopzichters of portiers. Deze personen werden allen door de Vereniging benoemd en betaald. In 1926 werd het dagelijks en praktisch beheer der terreinen opgedragen aan een terreincommissie waarvan de voorzitter ambtshalve bestuurslid was. De terreincommissarissen waren leden van de vereniging, de secretaris van het bestuur van de vereniging was ambtshalve secretaris van de terreincommissie. De speelvelden die toen in gebruik waren lagen aan de Gaslaan, de Beyersstraat, de Scholstraat, de Seinpoststraat en de Reynstraat, terwijl nieuwe terreinen aan de Vermeer- en van Tuyllstraat, de Spionkopstraat, het Stokroosplein en de Broeksloot aangeboden waren. In dat jaar werden er geen directeuren meer benoemd maar hoofdleiders, nadat een commissie ad hoc had nagegaan of dit mogelijk was. Het terrein aan de Berkenbosch-Blokstraat werd met 1 juni 1925 door de vereniging ontruimd, omdat de gemeente buiten de vereniging om het terrein had afgestaan aan de Vereniging Leimonias die het pachtrecht betaalde en het terrein in gebruik nam.
In het najaar van 1926 had de gemeente een commissie voor sport- en speelterreinen ingesteld om de toekomstige exploitatie van alle gemeentespeelterreinen te onderzoeken. In deze commissie was de vereniging vertegenwoordigd door haar penningmeester en een terreincommissaris. Bij schrijven van 3 mei 1927 berichtten Burgemeester en Wethouders aan de vereniging dat de gemeenteraad besloten had tot oprichting van de Stichting Haagsche sport- en speelterreinen, die op 1 juni 1927 de aan de vereniging in gebruik gegeven terreinen zou gaan exploiteren. De algemene ledenvergadering van 18 juni 1927 besloot daarop unaniem tot ontbinding van de vereniging. Het spelmateriaal werd aan de nieuwe stichting gegeven. De commissie van liquidatie schonk het archief van de vereniging in 1927 aan de gemeente 's-Gravenhage.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1906-1927
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Vereeniging Haagsche Volksspeelterreinen
Omvang in m¹:
0,25
Auteur:
A.M.J. de Haan
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.