< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Commissie Hulp Choleralijders

0035-01 Commissie Hulp Choleralijders

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Naar aanleiding van het zoeken naar oorzaken voor de in april 1866 te 's-Gravenhage uitgebroken cholera-epidemie vormden enige particulieren een commissie tot het verlenen van hulp aan choleralijders en tot het nemen van maartregelen om uitbreiding van deze ziekte te voorkomen. Tot deze maatregelen behoorde de verstrekking van krachtig voedsel (de soepuitdelingen werden voornamelijk verzorgd door de Vereniging van de H. Vincentius de Paulo en de Israëlitische Soepinrichting; de uitdeling van bouillon en vlees geschiedde eveneens door partikulieren), kleding, desinfectie van nog bruikbare bedden, terwijl de geïnfecteerde met medewerking van de politie vernietigd werden. Ook zorgde de commissie - voor zover dat verkrijgbaar was - voor zuiver drinkwater. Later ontving zij ook gelden om de nagelaten betrekkingen van hen die aan de cholera bezweken waren, te ondersteunen. Toen begin november 1866 de epidemie eindigde, achtte de commissie haar taak volbracht. In een schrijven d.d. 14 november 1866 bracht zij aan de burgemeester van 's-Gravenhage rapport uit van haar werkzaamheden. In dit schrijven pleitte zij voor de instelling van een gemeentelijke cholera-commissie, vooral omdat Den Haag geen Gezondheidsraad kende. Ook bepleitte zij het maken van een gemeentelijke verordening tot het onbewoonbaar verklaren van woningen, de aanleg van een duinwaterleiding en het verbeteren der riolering. Zij wees op het voorbeeld van Amsterdam waar een vereniging ervoor zorgde dat de armen gedurende de winter goed en goedkoop warm voedsel konden krijgen. Ook brak de commissie een lans voor het instellen - bij het heersen van dergelijke epidemieën - van bureaus waar dag en nacht hulp te krijgen zou zijn, zoals zoals elders reeds bestond. De commissie bood aan haar archief op de gemeentesecretarie te deponeren om daar bewaard te worden voor eventuele latere raadpleging of inzage. Hetgeen in 1867 geschiedde.

Kenmerken

Datering:
1866-1867
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de Commissie tot het verlenen van hulp aan choleralijders en hun nagelaten betrekkingen
Omvang in m¹:
0,01
Auteur:
A.M.J. de Haan
Openbaarheid:
Geheel openbaar