< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Bevolkingsregister gemeente Voorburg

6009-01 Bevolkingsregister gemeente Voorburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Landelijke wetgeving verplichtte elke gemeente tot het aanleggen van een register van inwoners, zogenaamde bevolkingsregisters. In Zuid-Holland moest volgens provinciale regelgeving vanaf 1845 een register worden bijgehouden en landelijk vanaf 1850. De vaste registers mochten vanaf begin 20e eeuw ook in kaartvorm worden bijgehouden, wat veel praktischer was. De inrichting bleef per gezin: ouders en kinderen stonden bij elkaar ingeschreven, geordend op adres en vanaf 1922, toen de gemeente Voorburg een kaartsysteem invoerde, op naam van het gezinshoofd. Tegelijkertijd werd een woningregister aangelegd, een kaartsysteem geordend op straatnaam en huisnummer. In 1939 zijn de genoemde bevolkingsregisters vervangen door individuele persoonskaarten. Dit register dat is gebruikt tot en met 1994 is voor alle Nederlandse gemeenten in beheer bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.
Het bevolkingsregister van de gemeente Voorburg is t/m 1921 geordend op adres en de namen van de ingeschrevenen zijn terug te vinden via alfabetische indexen of klappers. De gezinskaarten vanaf 1922 zijn alfabetisch geordend op de naam van het gezinshoofd. De wijken in Voorburg waren vóór de definitieve straatnaamgeving in 1913 geletterd en de huizen vervolgens genummerd. De indeling was grofweg als volgt:
- Wijk A: zuidzijde van de Herenstraat met alle zijstraten tot aan de Vliet.
- Wijk B: noordzijde van de Herenstraat met alle zijstraten en verder (bijvoorbeeld de Parkweg en de Laan van Heldenburg)
- Wijk C: Oosteinde met alle zijstraten
- Wijk D: Westeinde met alle zijstraten
- Wijk E: huizen aan de Broeksloot buiten het dorp
- Wijk F: een afsplitsing van wijk E, ontstaan in 1895
- Wijk G bestaat niet
- Wijk H: onbekend welke bebouwing dit is, ontstaan in 1900
(Let op: wijknummers zijn geen kadastrale perceelnummers).
De bevolkingsadministratie is voor 2015 overgebracht naar het Gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg. De registers zijn gegroepeerd en beschreven door Michael Mellema.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1860-1967
Beschrijving:
Inventaris van het archief met de bevolkingsregisters van de gemeente Voorburg
Omvang in m¹:
35,25
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
M. Mellema
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar
Archiefvormer(s):