< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Collectie Zuster Bartje van Vliet

5930-01 Collectie Zuster Bartje van Vliet

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bartholomea van Vliet werd geboren in 1917 in Veur. Zij bracht haar lagere-schooltijd door bij de zusters Franciscanessen in Bennebroek. Bij een bruiloft kwam ze tot het inzicht dat het kloosterleven haar roeping was. “Maar juist op die bruiloft wist ik dat dit [het gehuwde leven] niet voor mij was wat mij van binnenuit bevredigde. De weg naar het andere leven begon uitzicht te bieden.” In 1946 legde ze de geloften van Gehoorzaamheid, Armoede en Maagdelijkheid af.
Van 1960 tot en met 1985 woonde en werkte zij in Woudrichem. Daar was in 1958 het voormalige jachtslot van Jacoba van Beieren in ere hersteld als klooster. De zusters Franciscanessen hadden in Woudrichem en omstreken de gezinszorg opgezet. En al was zuster Bartje verantwoordelijk voor de huishouding van het klooster, ook haar activiteiten waren maatschappelijk en sociaal van grote invloed. De mensen in Woudrichem droegen haar op handen en het klooster werd mede dankzij haar gezien als opvangplek. Als hoofd van de kloosterhuishouding bood zuster Bartje eenieder een luisterend oor. Door de maatschappelijke zorg die zij zo informeel bood, was zij steun voor velen in nood. Zuster Bartje maakte door haar instelling van een gesloten instituut, wat het klooster eigenlijk was, een Open Huis, waar iedere vestingbewoner altijd welkom was.
In 1993 publiceerde zij haar herinneringen aan 25 jaar arbeid in Woudrichem onder de titel Lief en Leed zijn deelbaar : zusters Franciscanessen te Woudrichem (Woudrichem 1993). In 2008 overleed zij in Huize Portiuncula in Wijchen.

Bron: Paula Jorritsma (www.bhic.nl)
De documenten betreffende Zuster Bartje zijn omstreeks 1995-1996 opgemaakt en verzameld door de gemeentearchivaris van Leidschendam, F.J.J.M. Geraedts. Ze zijn in 1997 beschreven en nr. 8 is in 2004 toegevoegd.
Plaatsingslijst
2 Aantekeningen door gemeentearchivaris F.J.J.M. Geraedts betreffende zuster Bartje, 1995
5930-01 Collectie Zuster Bartje van Vliet
1. Plaatsingslijst
2
Aantekeningen door gemeentearchivaris F.J.J.M. Geraedts betreffende zuster Bartje, 1995
Datering:
1995
Uiterlijke vorm:
2 stukken

Kenmerken

Datering:
1946-1996
Beschrijving:
Plaatsingslijst van de Collectie Zuster Bartje van Vliet
Omvang in m¹:
0,125
Beheerder:
Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
Auteur:
F.J.J.M. Geraedts (1996)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Archiefvormer(s):