< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Notarieel archief Den Haag

0372-01 Notarieel archief Den Haag

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Ten geleide
Bijlagen
Noten
Index op persoonsnamen, 1597-1670
Index op persoonsnamen, 1671-1811
2.0. Uitleg index 1671-1811
0372-01 Notarieel archief Den Haag
2. Index op persoonsnamen, 1671-1811
2.0.
Uitleg index 1671-1811
De naamindex op de notariële akten uit de periode 1671-1811 is zeer omvangrijk (750.000 kaartjes), maar verre van volledig. Ongeveer 30 % van de notariële akten uit de periode 1671-1811 is geïndexeerd. De handgeschreven index-kaartjes zijn tientallen jaren geleden verfilmd en daarna vernietigd. De films zijn vervolgens gescand
Er is hieronder een lijst beschikbaar van wel en niet geïndexeerde inventarisnummers. Daarnaast hebben sommige notarissen destijds zelf een naamindex gemaakt op hun akten. Wanneer een inventarisnummer zo'n 'eigentijdse' index bevat, dan is dat vermeld bij het 'NB'.
Erfgoedstuk
Elk kaartje verwijst naar één of meer notariële akten waar de naam in voorkomt. Naast de naam zijn datum, inventarisnummer ('no.') en bladzijde / folio vermeld. Soms is ook de soort akte vermeld, die vaak is afgekort. In het voorbeeld staat bij de tweede verwijzing 'Test.', wat staat voor 'Testament'. Wanneer het inventarisnummer nog niet online is in te zien, kunt u een digitaliseringsaanvraag doen, of het inventarisnummer of microfilm (of microfiche) inzien op onze studiezaal.
De namen in de index zijn niet strikt alfabetisch, maar fonologisch geordend. Dat wil zeggen dat zij op klank (uitspraak) gesorteerd zijn. De naam Quackernaet staat daarom bij 'Kwakernaat'. Daarnaast zijn de voor- en achternamen geordend op de meest voorkomende vorm van die naam. De naam 'Houck' is daarom te vinden bij 'Hoek'. Een ander voorbeeld is de voornaam 'Trijntje', die is afgeleid van 'Catharina'. Omdat Catharina wordt uitgesproken met een K, is de naam Trijntje te vinden bij de op uitspraak geordende naam 'Katariena'.
Er is ook nog een (eveneens onvolledige) index op 'bijzonderheden', zoals beroepen, functies, gebouwen, gilden, inventarissen, sociale instellingen, buitenplaatsen, jacht, bedrijven, scheepvaart, enz.. Deze index, die ook op kaartjes staat (ca. 50.000 stuks), is alleen in te zien in de studiezaal.

Kenmerken

Datering:
1597-1842
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van te 's-Gravenhage geresideerd hebbende notarissen
Omvang in m¹:
511
Auteur:
G.C. Telders (1927)
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Categorie: