< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Academie van Beeldende Kunsten

0058-01 Academie van Beeldende Kunsten

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Periode 1821-1910
Periode (1837) 1910-1952 (1981)
Periode (1907) 1953-1998
Geschiedenis van de Academie in de periode 1950 tot 1993
Voorgeschiedenis (tot 1950)
De academie wordt koninklijk
De opleiding aan de academie verandert
Het Museum van reprodukties van beeldhouwkunst (Gipsmuseum)
De verzelfstandiging van de HTS / oprichting Stichting Koninklijke Hogeschool voor Beeldende Kunsten, Muziek en Dans
0058-01 Academie van Beeldende Kunsten
Inleiding
Periode (1907) 1953-1998
Geschiedenis van de Academie in de periode 1950 tot 1993
De verzelfstandiging van de HTS / oprichting Stichting Koninklijke Hogeschool voor Beeldende Kunsten, Muziek en Dans
Vanaf midden jaren 1980 moesten de scholen voor het Hoger Beroepsonderwijs fuseren tot grote instituten. Voor de HTS werd onderdak gevonden bij de Haagse Hogeschool. De fusie werd met ingang van 1 augustus 1987 een feit.[13] Vanaf dat moment werden er geen lessen bouwkunde meer aan de academie gegeven. Het bestuur van de HTS berust na de fusie bij de Haagse Hogeschool. De School voor Fotografie en Fotonica te Den Haag zocht in deze fusiejaren ook een nieuw onderkomen en vond deze in 1989 bij de Koninklijke Academie.[14] Het onderzoek in 1987 naar de concentratie van het kunstonderwijs in Den Haag gaf de aanzet tot fusiebesprekingen met het Koninklijk Conservatorium. Uiteindelijk resulteerde dit op 14 december 1989 in de oprichting van de Stichting Koninklijke Hogeschool voor Beeldende Kunsten, Muziek en Dans, bestaande uit de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium en de School voor Fotografie en Fotonica.[15] Aan deze Stichting heeft de voormalige Vereniging Koninklijke Academie van Beeldende kunsten per 1 januari 1990 het onderwijs, het personeel en de inventaris overgedragen. De uit 1859 daterende Vereniging (Koninklijke) Academie van Beeldende Kunsten beëindigde daarmee zijn bestaan.
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is sinds 1990 de faculteit beeldende kunsten van de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans te Den Haag geworden. De directie van de academie is sedert 1 januari 1993 niet langer samengesteld uit hoofden van de verschillende afdelingen zoals tot dan toe gebruikelijk was, maar wordt zij gevormd door een directieteam, dat binnen een bepaalde taakverdeling de directeur bijstaat. De nieuwe organisatiestructuur waarin de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is opgenomen, wordt toegelicht in bijlage 3 [van de papieren inventaris].
School voor Fotografie en Fototechniek (School voor Fotografie en Fotonica/"Foto-MTS Tarwekamp")
Archief
Bronnen, noten en/of referenties
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1820) 1821-1998
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Vereeniging 's-Gravenhaagsche Teeken-akademie, sinds 1859 Academie van Beeldende Kunsten, sinds 1957 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
Omvang in m¹:
38,125
Auteur:
F.C. van der Meer van Kuffeler (1927), J.C. Coelingh Bennink (1985), S.W. den Haan (1986), C.N.W.M. Glaudemans, E. Krabbendam en M.C. Lansink (1999)
Openbaarheid:
Beschrijvingen openbaar, stukken gedeeltelijk openbaar