< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Residentie Orkest

Archiefvormers

In dit overzicht vindt u diverse archiefvormers, zoals gemeenten, bedrijven en (particuliere) families

Een archiefvormer is een organisatie of persoon die bronnen produceert, die uiteindelijk in een archief bewaard worden. Een gemeente is bijvoorbeeld een archiefvormende organisatie. Zij registreren alle geboortes en huwelijken in hun gemeente, maar ook vergunningaanvragen en alle notulen van de raadsvergaderingen en raadsbesluiten. Deze bronnen worden op termijn overgedragen aan een archief, zodat ze bewaard blijven en ingezien kunnen worden door iedereen.

 

 

beacon
 
 
Archiefvormende instantie
Residentie Orkest
Beheersnummer:
0761-01
Soort archiefvormer:
Organisatie
Alle namen en jaren:
Vereniging Het Residentie Orkest (1906-1958), Stichting Het Residentie Orkest (1958-(..))
Historie archiefvormer:
Het eerst bekende concert van het "Residentie-Orkest" werd op 7 februari 1903 gegeven in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Zwarteweg. Dit kreeg een vervolg in een serie zondagmiddagconcerten in de zaal van Diligentia. Als officiƫle oprichtingsdatum geldt het concert dat op 20 november 1904 in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen plaatsvond.
In 1906 ging het orkest vaste concerten in Diligentia geven en kreeg het Residentie Orkest vaste voet in Den Haag. Het orkest werd dat jaar ook officieel een vereniging; in 1958 werd het een stichting met dezelfde naam. De doelstelling bleef nagenoeg onveranderd: het instandhouden en exploiteren van een in Den Haag gevestigd orkest. De stichting kreeg tot doel de bevordering van het muziekleven in de meest uitgebreide zin, in het bijzonder te Den Haag, door het instandhouden van het Residentie Orkest.
Het gemeentebestuur van Den Haag benoemde vanaf 1931 een gedelegeerde in het bestuur, na de Tweede Wereldoorlog deed het rijk dit ook. Gedelegeerden uit de gemeenteraad hebben een adviserende stem in de vergaderingen. Twee plaatsen in het bestuur zijn gereserveerd voor leden van de vereniging 'Vrienden van het Residentie Orkest'.
Belangrijk in de ontwikkeling van het orkest was de verzorging van zomerconcerten in de Scheveningse Kurzaal, van 1915 tot 1968. Het orkest gaf vanaf de oprichting abonnementsconcerten in het akoestisch matige Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Nadat dit in 1964 was afgebrand, werd in tal van inadequate zalen gespeeld. Vanaf 1968 speelde het orkest in het als concertzaal ongeschikte Nederlandse Congresgebouw. Tenslotte liet het Residentie Orkest op eigen initiatief de Dr Anton Philipszaal aan het Spui bouwen die in september 1987 in gebruik werd genomen.
Vestigingsplaats:
Den Haag
Geografisch werkgebied:
Den Haag als centrum, uitvoeringen mondiaal
Uitvoerende organen:
Vereniging Het Residentie Orkest (1906-1958), Stichting Het Residentie Orkest (1958-1987)
Organisatiestructuur:
Sinds 1931 benoemde het gemeentebestuur van Den Haag een gedelegeerde in het bestuur van de vereniging, na de tweede wereldoorlog deed het Ministerie voor Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dat ook. Het bestuur van de Stichting (1958) werd uit een voordracht door het stichtingsbestuur gekozen door het gemeentebestuur van Den Haag. In het bestuur zijn twee plaatsen gereserveerd voor leden van de in 1940 opgerichte vereniging "Vrienden van het Residentie Orkest".
Archieftoegang(en):