< Terug naar archievenoverzicht

Uw zoekacties: Familie Anthing Vogel

Archiefvormers

In dit overzicht vindt u diverse archiefvormers, zoals gemeenten, bedrijven en (particuliere) families

Een archiefvormer is een organisatie of persoon die bronnen produceert, die uiteindelijk in een archief bewaard worden. Een gemeente is bijvoorbeeld een archiefvormende organisatie. Zij registreren alle geboortes en huwelijken in hun gemeente, maar ook vergunningaanvragen en alle notulen van de raadsvergaderingen en raadsbesluiten. Deze bronnen worden op termijn overgedragen aan een archief, zodat ze bewaard blijven en ingezien kunnen worden door iedereen.

 

 

beacon
 
 
Archiefvormende instantie
Familie Anthing Vogel
Beheersnummer:
0709-01
Soort archiefvormer:
Familie
Historie archiefvormer:
De familie Vogel is oorspronkelijk afkomstig uit Silezië (thans Polen). Stamvader was Georg Vogel (1721-1797). Deze was van 1753 tot 1793 'kurfürstlicher Amtsverwalter', ofwel gouverneur van de heerlijkheid Triebel in Saksen. Stamvader van de Nederlandse tak is zijn kleinzoon Carl August Theodoor Vogel (1805-1893), die in 1853 tot Nederlander werd genaturaliseerd.

Sinds een legendarische voorvader, Johann Heinrich Traugott Vogel (1758-1812); de zoon van Georg Vogel), zich in 1807 vrijwillig bij de keizerlijke armee had aangesloten en bij de overtocht van de Berezina gesneuveld zou zijn, werd het traditie dat alle mannelijke telgen in de familie Vogel in het leger gingen. De militaire carrière strekte een Vogel tot eer en aanzien. Ook de Nederlandse tak volgde dit devies. Zo verdiende Carl Vogel, die was opgevoed in het gezin van Carl Heinrich Wilhelm Anthing, luitenant-generaal van het leger in Nederlands Oost-Indië, zijn sporen in de Tiendaagse Veldtocht. Eén van zijn zoons, Johannes Amelius Karel Hendrik Wilhelm Vogel (1837-1926), werd commandant van het Regiment Grenadiers en Jagers te Den Haag. Diens vijf zoons volgden eveneens een militaire loopbaan.

Louis Albert Vogel, beter bekend als Albert Vogel sr. (1874-1933), werd weliswaar ook officier, maar hij ging in 1906 bij de reserve om zich volledig te wijden aan de voordrachtskunst, waarvoor hij een natuurlijk talent bezat. Met zijn zoon, Albert Vogel jr. (1924-1982), was de militaire traditie voorgoed voorbij. Vogel jr. werd voordrachtskunstenaar, galeriehouder en publicist. Zijn zusters Ellen en Tanja maakten carrière als actrice en balletdanseres.

De naam 'Anthing' werd in 1933 bij Koninklijk Besluit aan de achternaam Vogel toegevoegd uit eerbetoon aan de pleegvader van de stamvader van de Nederlandse tak, Carl Heinrich Wilhelm Anthing. Voor verdere details: Nederland's Patriciaat, Genealogieën van vooraanstaande geslachten, 62ste jg. (1976), p. 391-400.